top of page

Hoe gedraagt geluid zich in jouw werkomgeving?

  • Silentium Acoustics
  • 8 feb 2022
  • 2 minuten om te lezen

Het woord geluid wordt vaak meteen geassocieerd met lawaai of geluidsoverlast. Eigenlijk is het woord geluid een samenvatting van hoe je iets ervaart wat geluid maakt. Dit is onderhevig aan eigen perceptie en is dus niet voor iedereen gelijk. Hoe zit dat?


De ervaring van geluid kan je uiteenzetten in twee onderdelen


1. Niet akoestische factoren

Deze factoren zijn persoonsafhankelijk en kan je onderverdelen in

- Context, wat is de situatie

- Attitude, hoe kijk je naar het geluid

- Coping, hoe ga je om met het geluid

- Angst en gevoeligheid


Niet iedereen ervaart geluid in eenzelfde situatie, vaak kijken we ook anders naar de bron van het geluid en gaan we er anders mee om. De angst en gevoeligheid is uitzonderlijk lastig in het ervaren van geluid.


Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar een Harley Davidson die weg rijdt vanaf een tankstation (situatie). De ene persoon vindt dat helemaal geweldig en kan er geen genoeg van krijgen. Prachtig hoe de Harley aanslaat, het geluid dat hij maakt en hoe de motor weg rijdt (attitude). Kan ik de hele dag wel naar kijken(coping).


De andere persoon is net in gesprek met zijn vriend over de koffie die ze hebben gekocht en kan het antwoord niet verstaan omdat er net een Harley optrekt en het tankstation verlaat(situatie). Geïrriteerd kijkt hij om naar de vertrekkende Harley(coping) en vindt het een ontzettend hard en storend geluid(attitude).


De derde persoon heeft net afgerekend in het tankstation en loopt net naar buiten wanneer de Harley Davidson optrekt (situatie). Deze persoon schrikt zo erg(attitude), dat zijn hardslag omhoog vliegt en zijn lichaam in paniek reageert en naar binnen vlucht(coping).

De drie bovenstaande uitwerkingen op dezelfde situatie (het vertrek van een Harley Davidson bij een tankstation) is zo persoonsgebonden. Hier kan je voor wat betreft geluidservaring weinig aan veranderen.


2. De akoestische factoren

Hieronder verstaan we de in frequentie meetbare geluiden. De factoren die van invloed zijn met akoestische waarden zijn meetbaar. Vaak worden ze onder verdeeld in laag, midden en hoge frequentiegeluiden.

Denk bijvoorbeeld aan een vergaderruimte waar je met meerdere een brainstorm hebt. Wanneer iemand klaar is met praten galmt het geluid vaak nog even door. Dit is meetbaar, voor iedereen gelijk (al zit er een verschil in of het direct of indirect opgemerkt wordt) en is oplosbaar door goede akoestische verbeteringen.


Hoe weet je nu hoe het zit met het geluid in je eigen werkomgeving?


Dit kan maar op een manier. Een geluidsmeeting laten verrichten door een gecertificeerd geluidstechnicus.

Om zeker te weten hoe het zit met het geluid, de nagalm en akoestiek in je werkomgeving heb je een geluidsmeeting nodig van de lage, midden en hoge frequentiegeluiden. Na de meeting wordt er een rapport opgemaakt met inzicht in hoe het geluid door de ruimte beweegt en wat de mogelijkheden zijn voor verbeteringen van de akoestiek.


Wil je graag een geluidsmeeting laten verrichten door onze gecertificeerde geluidsexpert? Voor 350 excl. BTW komen we graag bij je langs om je een compleet beeld te geven van de huidige geluidssituatie.


 
 
 

Comments


bottom of page