De term biophilicdesign is niet meer weg te denken uit de hedendaagse architectuur. Hoewel architecten zich van oudsher al laten inspireren door de natuur, ging dat in eerste instantie vaak over de verschillende vormen en lijnen uit de natuur. Later kwam inspiratie ook uit processen en materialen uit de natuur. Maar pas wanneer je echt rekening houdt met de ervaring van de ruimte – hoe voelt het,hoe ervaar jij de ruimte – en je laat je hierbij inspireren door ervaringen die in de natuur voorkomen: dan wordt er gesproken van biophilic design.
Biofilie verwijst naar de voorliefde voor leven en alle levende dingen, onze inherente aanleg om contact te zoeken met de natuur. De wens van de mens om zich verbonden voelen met de natuur. Door een natuurlijke ervaring van een ruimte te creëren, kan een mens zich weer verbonden voelen met de natuur. Deze natuurlijke ervaring wordt gecreëerd door een totaalontwerp en onderdeel daarvan is de toepassing van
natuurlijke materialen.
Biophilic Design voor een fijne akoestiek
In de natuur komen weinig ‘harde weerkaatsingen’ van geluid voor. Natuurlijk materialen hebben een dempende werking. In kantoren is een slechte akoestiek een veel gehoorde klacht. Uit een studie van Fried (2002) blijkt dat naarmate het geluidsniveau hoger wordt, het ziekteverzuim toeneemt. Uit onderzoek weten we ook dat mensen in een ruimte die met aandacht voor licht, vorm en toepassing van natuurlijke materialen is ontworpen, zich gemakkelijker ontspannen, minder stress ervaren en geconcentreerder kunnen werken.
De producten van Silentium Acoustic passen zeer goed binnen een biophilic design: ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen en dragen bovendien bij aan een verbetering van akoestiek. Ook is er veel aandacht voor hoe de producten vervaardigd worden, we hechten aan een eerlijk productieproces waarbij de producten zo min mogelijk bewerkt worden om tot een zo natuurlijk mogelijk eindresultaat te komen.
Comments